Åderbråck
Trollhättan

Åderbråck Trollhättan

Åderbråck Trollhättan orsakas av försämrad återföring av venöst blod från benen tillbaka till hjärtat. Detta leder till att de ytliga kärlen vidgas och blir synligare för ögat.

Storlek och omfattning kan variera. Ju fler och större åderbråck desto besvärligare för patienten rent estetiskt. I vissa fall kan det även orsaka smärta och obehag.

Lyckligtvis går detta att åtgärda utan att behöva genomgå en operation. Genom att injicera ett ämne som heter Aetoxysklerol kan man förstöra kärlen permanent. 

åderbråck trollhättan

Kärlspindlar

När de allra minsta kärlen börjar visa sig kallas de för kärlspindlar. De breder ut sig som ett nät och är oftast röd/lila färgade vilket gör dom väldigt synliga för ögat.

Vissa kan också uppleva en värmekänsla eller sveda men majoriteten har inga symptom. Orsakerna är liksom åderbråck dålig återföring av blod till hjärtat men kan också orsakas av hormoner (t.ex. östrogen).

Vid kärlspindlar rekommenderas alltid laserbehandling i första hand.

 

Behandling - sklerosering

Efter en kartläggning av kärlens utbredning injiceras medlet in med en mycket tunn nål. Du kan i detta läge känna ett stick och lite sveda. Vi lägger därefter omedelbart på en elastisk linda som håller kärlen stängda. Denna linda har du på dag och natt i 5 dagar.

De injicerade blodkärlen kan bli blåaktiga direkt efter behandling och missfärgningarna kan bestå i 3-4 veckor. Ibland får man bruna pigmentfläckar i området som resultat av att järn i blodet flyter in under huden. Även detta försvinner med tiden.

åderbråck trollhättan
åderbråck trollhättan

Efter din behandling

Du ska efter din behandling undvika tung fysisk aktivitet i upp till 2 veckor men redan efter 5 dagar kan du ta av ditt bandage. 

Många upplever svullnad i underben och fot. Detta kan vara orsakat av att bandaget sitter åt för hårt. Du kan då lätta på det något.

Efter 4 veckor kommer du på ett återbesök där vi utvärderar behandlingen. Ibland kan det behövas en kompletterande behandling vid detta besöket vilket ingår i våra priser.

Vi rekommenderar alltid att man använder kompressionstrumpor för att förhindra att nya åderbråck och kärlspindlar utvecklar sig. Framförallt om man står och går mycket i sin vardag och på arbetsplatsen.